Ενδιαφέροντα

Συμβουλές για την σωστή επιλογή κράνους

Η σωστή επιλογή κράνους είναι ένα θέμα που σωστά προβληματίζει τους μοτοσικλετιστές.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες απορίες σας.

Βασικότερο κριτήριο είναι ασφαλώς οι προδιαγραφές ασφαλείας που πληροί ένα κράνος.Η πιστοποίηση που δείχνει ότι το κράνος συμμορφώνεται με τα πρότυπα ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκυμμένου να μπορεί να πωληθεί είναι η ECE  22 05. Η προδιαγραφή αυτή προϋποθέτει συγκεκριμένη αντοχή του κελύφους και της ζελατίνας  σε κρούση , τριβή και διάτρηση , αντοχή του ιμάντα συγκράτησης , απορρόφηση των ακτίνων UV και πολλά άλλα που ελέγχονται με ένα ευρύ φάσμα δοκιμών.Η πιστοποίηση αυτή μπορεί να ελεγχθεί από τον ενδιαφερόμενο ,αναζητώντας την ετικέτα που είναι ραμμένη στους ιμάντες πρόσδεσης του κράνους. Το Ε που αναγράφετε μέσα σε κύκλο ,δείχνει την χώρα που έδωσε την πιστοποίηση. Π.χ. Ε1 Γερμανία ,Ε2  Γαλλία , Ε3  Ιταλία  κ.λ.π.

Καταγραφή

Άλλο ένα βασικό κριτήριο είναι η σωστή εφαρμογή του κράνους .

Το κράνος θα πρέπει να έχει καλή εφαρμογή στο κεφάλι χωρίς όμως να προκαλεί δυσφορία. Τα μεγέθη χωρίζονται σε XS , S , M , L , XL , XXL και αντιπροσωπεύουν περίμετρο κεφαλιού σε εκατοστά ,  π.χ. S  (54 -55 cm). Δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι η εφαρμογή αλλάζει από εταιρεία σε εταιρεία παρόλο που το μέγεθος μπορεί να είναι το ίδιο . Η σωστή εφαρμογή εκτός της ασφάλειας προσφέρει και ξεκούραστη και άνετη οδήγηση.

8

λ

Η καλής ποιότητας επένδυση (κατά προτίμηση αφαιρούμενη ) και ο καλός εξαερισμός είναι επίσης βασικό κριτήριο για την αγορά ενός κράνους .

Άλλες παροχές που μπορεί να έχει ένα κράνος είναι η αντιθαμβωτική ζελατίνα , το επιρρίνιο , το υποσιάγωνο , δεύτερο φιμέ ζελατινάκι κ.α.

3               Καταγραφή65

Ο εξωτερικός καθαρισμός του κράνους  πρέπει να γίνεται με νερό και σαπούνι και όχι με χημικά και καθαριστικά τζαμιών .

Το εσωτερικό του κράνους καλό θα είναι να πλένεται με σαμπουάν μαλλιών και χλιαρό νερό.

Το θέμα επιλογή κράνους είναι αρκετά πολύπλοκο αλλά ελπίζουμε με αυτό το μικρό άρθρο να σας προσφέραμε μια έστω στοιχειώδη ενημέρωση .